SUIKERBROOD: vergeten productietechnieken
Vandaag kennen we suiker vooral onder de vorm van klontjes of losse
suiker.. Het traditionele productieproces werd oorspronkelijk op een andere manier uitgevoerd. In plaats van de suiker te persen werd een mengsel uitgegoten in een kegel van klei. De suiker in deze kegels kristalliseerde in de loop van enkele weken, terwijl door een klein gaatje in de neus langzaam stroop wegsijpelde. Het resultaat was een kegel van suiker.
In de Tiense regio kent men deze productievorm nog als “SUIKERBROOD”.
Deze vorm was makkelijk te transporteren en trof men bij vele gezinnen
aan op het aanrecht. Men brak de suiker af die men nodig had. In verschillende arabische landen gebruikt men nog steeds deze suikervorm.
suiker.. Het traditionele productieproces werd oorspronkelijk op een andere manier uitgevoerd. In plaats van de suiker te persen werd een mengsel uitgegoten in een kegel van klei. De suiker in deze kegels kristalliseerde in de loop van enkele weken, terwijl door een klein gaatje in de neus langzaam stroop wegsijpelde. Het resultaat was een kegel van suiker.
In de Tiense regio kent men deze productievorm nog als “SUIKERBROOD”.
Deze vorm was makkelijk te transporteren en trof men bij vele gezinnen
aan op het aanrecht. Men brak de suiker af die men nodig had. In verschillende arabische landen gebruikt men nog steeds deze suikervorm.
Dit gebruik werd vertaald in een suikerpot in de vorm van het suikerbrood.
De kegel is uitgevoerd in wit porselein, de voorraadcontainer in lokaal hout.
De kegel is uitgevoerd in wit porselein, de voorraadcontainer in lokaal hout.
Verkrijgbaar vanaf 02/2025.